O projektu

Datum: 21. jul 2020.
Klijent: Ski staza Zlatibor
Lokacija: Tornik, Zlatibor, Srbija

Lociranje kvara i oticanje vode iz sistema cevi za veštačko osneživanje na Zlatiboru. Ubrzano opadanje zadatog pritiska u cevima zvonilo je na uzbunu i ukazivalo na postojanje kvara.

Iako su vremenske prilike na ski stazi Stankova ravan bile povoljne, dužina sistema dovodnih cevi (3 km), tvrdoća i konfiguracija terena, zahtevale su pažljive pripreme i precizan odabir opreme. Čitav sistem dovoda vode za osneživanje, od Ribničkog jezera do vrha Tornika, trebalo je proveriti.

Promenu pristupa u potrazi za kvarom zahtevali su specifični uslovi na samom terenu. Univerzalni rov u koji su, pored cevi, postavljeni kablovi za struju i PTT instalacije, otežavali su adekvatnu upotrebu većeg dela opreme. Ova okolnost dovodi do mešanja šuma vode i struje, usled čega nije nimalo lako pravilno razgraničiti izvor šuma.

Učestali i ponovljeni pokušaji, promena strategije i prilagođavanje uslovima rada, naposletku su dali očekivani rezultat. Na sistemu su otkrivena četiri kvara, što je omogućilo nadležnim ekipama da ih u kratkom vremenskom roku saniraju. Benefiti su višestruki – obezbeđeno je normalno snabdevanje sistema veštačkog osneživanja vodom, osigurana je racionalna upotreba akumulacije Ribničkog jezera, a narušen balans prirodnog okruženja vraćen u normalu.

play-sharp-fill
play-sharp-fill